Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Woensdrecht
 
 

zo 25 maart 2018

Jeugd: palmpasenstok maken

Locatie: 
 Ossendrecht, Dorpsstraat 10
Tijdstip: 
 tijdens de kindernevendienst

Tijdens de kindernevendienst zullen de kinderen aan de slag gaan om palmpasenstokken te maken, waarmee ze later tijdens de dienst in processie de kerk binnenkomen.
De palmpasenstok vertelt eigenlijk het verhaal van de laatste week van het leven van Jezus. Het wordt gemaakt in de vorm van een kruis, dat ons eraan herinnert dat Jezus aan het kruis is gestorven. Boven op de stok zit een broodhaantje, dat ons herinnert aan het laatste avondmaal van Jezus, waar bij hij het brood brak en deelde met zijn discipelen.
Hoewel Jezus wordt verraden door Judas, wordt hij ook door Petrus verloochend. Nadat Jezus de volgende ochtend is gearresteerd en Petrus erop wordt aangesproken dat hij bij Jezus hoort, zegt hij - waarschijnlijk uit vrees voor zijn eigen leven - dat hij hem niet kent. Vlak daarna kraait de haan. Dit wordt gesymboliseerd door het broodhaantje boven op de palmpasenstok. De haan symboliseert de voorspelling die Jezus doet aan Petrus tijdens het laatste avondmaal.
Bij het verhaal over de dood van Jezus hoort ook het verhaal van Judas, die Jezus verraad voor "dertig zilverlingen". Om hieraan te verwijzen hoort er een slinger van 30 rozijnen of andere gedroogde vruchtjes aan de stok te hangen.
Ook dient er een slinger van 12 noten aan te hangen, een verwijzing naar de 12 apostelen met wie Jezus het laatste avondmaal genoot.
Vaak hangen er ook eieren in de palmpasenstok, die staan voor een nieuw begin nadat Jezus uit de dood is opgestaan. Soms hangen er ook nog een sinaasappel of citroen aan. Deze zure vrucht verwijst naar een passage uit de bijbel vlak voordat Jezus bezwijkt aan het kruis. Iemand die medelijden met hem heeft, drenkt een spons in een soort zure wijn/azijn met gal [een pijnstillend middel in die tijd] en laat Jezus daar van drinken om zijn lijden te verlichten.
Tenslotte wordt de stok aangekleed met buxustankjes, die symbool staan voor de palmbladeren, waarmee Jezus op Palmzondag op weg naar de stad Jeruzalem werd bejubeld.
 

terug
 


 
 

Inloggen


 

Kerkdienst
datum en tijdstip 12-07-2020 om 9:45 uur
De liturgie van de kerkdienst vindt u door op deze link te klikken.

Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienstmeer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 19-07-2020 om 9:45 uur
De liturgie van de kerkdienst vindt u door op deze link te klikken.

Collecten:
1. Diaconie
2. Pastoraat en Eredienstmeer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 26-07-2020 om 9:45 uur
De liturgie van de kerkdienst vindt u door op deze link te klikken.

Collecten:
1. Diaconie
2. Pastoraat en Eredienstmeer details

Inleveren kopij Rond de Kerken.
datum en tijdstip 05-08-2020 om uiterlijk om 20:00 uur
meer details

 
Eredienst:
Elke zondag om 9:45 uur
Laatst bekende uitzending
Volg ons op facebook

Adres Kerkgebouw:
[tevens postadres]
Dorpsstraat 10
4641 HW Ossendrecht
scriba@pkgw.nl
tel.nr.: kerk 0164-67 29 91

Algemeen bankrekeningnummer:
NL09 INGB 0005 6285 74
 
Privacyverklaring
Klik hier voor onze privacyverklaring
 
Auto ophaaldienst:
Wie graag naar de kerk wil, maar niet meer makkelijk loopt of fietst of geen auto rijdt, kan bellen met Hans den Daas, tel. 0164-769087. 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.