Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Woensdrecht
 
 

donderdag 22 juni 2023

LEZING OVER MENDELSSOHN BARTHOLDY

Datum: 
 donderdag 22 juni 2023
Tijdstip: 
 19:00 uur
Locatie: 
 Vredeskerk, Ds W H van der Vegtplein 2 te Goes


Mar van der Veer

Iedereen is welkom op de afsluitende avond van de Cursus Theologische Verdieping in Goes.  Op donderdag 22 juni zal In de Vredeskerk (Ds W H van der Vegtplein)  docent dr. Mar van der Veer een lezing geven over de componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). In 2020 promoveerde hij bij Prof. Dr. Albert Clement uit Middelburg aan de Utrecht University op dit onderwerp, waarbij de maar liefst 5800 brieven bestudeerd werden op de aspecten van de opvattingen en het geloof van de beroemde componist. De brieven vormen een indrukwekkende weerslag van het dagelijks leven van Felix, die naast dirigent en componist ook vader van een gezin van vijf kinderen was.
Mendelssohn Bartholdy is de componist van grote geestelijke oratoria zoals de Elias en de Paulus, maar ook zijn psalmen (o.a. Psalm 42 Wie der Hirsch schreit) zijn van grote hoogte. De lezing gaat aan de hand van geprojecteerde beelden die beginnen met het aangrijpende verhaal van zijn begrafenis waarbij de hele stad Leipzig uitliep, om vanaf dat punt een keerpunt te maken naar het begin van zijn leven. Een van de centrale vragen is: of en in hoeverre Mendelssohn een joodse componist was of juist helemaal niet. Op dat laatste punt bestaan tal van misvattingen, die tot een dieptepunt leidden in het verbod op zijn muziek tijdens het Nazisme.  Uit de lezing zal blijken dat er in het leven van de componist gereformeerd protestante, Lutherse én rooms katholieke lijnen lopen. Naast geprojecteerde beelden klinken er deze avond ook prachtige muziekfragmenten van de hand van de componist.
Mar van der Veer is kerkmusicus en theoloog. Hij gaat regelmatig voor in diensten van de Protestantse Kerk in Nederland. Als cantororganist is hij verbonden aan de Thomaskerk in Zierikzee. Van zijn hand verscheen de studie Felix Mendelssohn Bartholdy – zijn geloof belicht vanuit zijn brieven (Skandalon). In zijn vrije tijd reist bij de componist na op zoek naar de bewaard gebleven plekken waar composities ontstaan zijn. Zo gaat hij binnenkort de huwelijksreis van de componist uit 1837 nareizen. De avond is gratis toegankelijk en begint om 19.00 uur, het vaste uur van de aanvang van de cursussen.
 

terug
 


 
 

Inloggen


 

Film: As it is in Heaven
datum en tijdstip 18-04-2024 om 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 21-04-2024 om 9:45 uur
Filmdienst: Kees Colpaart

Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienst
3. Onderhoud kerkgebouwmeer details

In Gods Naam, theatervoorstelling
datum en tijdstip 24-04-2024 om 20:00 uur
meer details

Inleveren kopij Rond de Kerken.
datum en tijdstip 26-04-2024 om uiterlijk om 20:00 uur
meer details

 
Eredienst:
Elke zondag om 9:45 uur
Laatst bekende uitzending
Volg ons op facebook

Adres Kerkgebouw:
[tevens postadres]
Dorpsstraat 10
4641 HW Ossendrecht
scriba@pkgw.nl
tel.nr.: kerk 0164-67 29 91

Algemeen bankrekeningnummer:
NL09 INGB 0005 6285 74
 
Privacyverklaring
Klik hier voor onze privacyverklaring
 
Auto ophaaldienst:
Wie graag naar de kerk wil, maar niet meer makkelijk loopt of fietst of geen auto rijdt, kan bellen met Hans den Daas, tel. 0164-769087. 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.