‘t Frakske wordt Travant, concept store
‘t Frakske wordt Travant, concept store
Een interview van Ina Koeman met Ingrid Vanhove, verantwoordelijke van de Travant Concept Store.
Er was allanger sprake van: ’t Frakske zou gaan verhuizen, want de winkel werd veel te klein. Ze vonden een nieuwe winkel, een pand zonder wanden en daarvan werd een prachtige ruimte geschapen. Ruim, licht, open…
Op 9 oktober 2017 was de verhuizing. Een hele onderneming. En nu zitten ze hier, op de Turnhoutsebaan 112. En ik kijk en luister en schrijf dingen op.
Ingrid, de winkelverantwoordelijke en werkbegeleidster, vertelt. Ondertussen voert Solange, die hier al wat langer werkt, de nieuwe medewerker Mohamed in in de geheimen van de winkel en van winkelier zijn. Ze lijken het samen best naar hun zin te hebben. Solange en Mohamed zijn allebei tewerkgesteld via Art.60 (een tewerkstellingsmogelijkheid via het OCMW, die leefloners helpt om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten). In de winkel werken er 4 mensen via Art.60, in het heleTravant 46. Binnen het CAW werken er meer met dit statuut. Enkelen van hen vind je terug in het onthaal aan de Lange Stuivenbergstraat.
Ik zit met Ingrid in het koffiehoekje. Hoewel het er gezellig uit ziet, heeft dit hoekje nog niet zoveel succes…mensen vinden het kennelijk een beetje vreemd om koffie te drinken in een winkel. Alhoewel, tegen het einde van ons gesprek komt Fatiha de winkel binnen, zij bestelt een koffie en vertelt me dat ze dit regelmatig doet, ze vindt het gezellig om hier zo te zitten, te kijken en te babbelen.
Tegenover het koffiehoekje staat in een wat aparte open ruimte een grote tafel. Drie mensen, die hier via Arbeidszorg werken, zitten samen kleren uit te zoeken. Het is een groot werk. Er worden heel veel kleren gebracht, maar ’t is niet zo dat alles geschikt is voor de verkoop. Sommige dingen moeten meteen weggegooid, andere genaaid, gewassen, gestreken.. En daarna moeten ze opgeborgen worden volgens een ingenieus systeem, dat de begeleiders samen met Atlas (inburgering) hebben uitgewerkt. De foto’s spreken voor zich.
De mensen van Arbeidszorg werken hier op hun eigen tempo en volgens wat er voor hen mogelijk is. Langere of kortere dagen, meer of minder uren. In de winkel zijn er in totaal 18, die allemaal op verschillende dagen komen, in het hele Travant verhaal werken er 80. Zij werken op verschillende werkvloeren van Travant binnen het CAW: de bakkerij, het houtatelier, het fietsatelier, de poetsdienst, het transport, de fietstaxi en de dienst “verhuis en wonen”. We komen via deze omweg meteen terecht bij de nieuwe naam van ’t Frakske: Travant Concept Store… Travant komt van Travakken Antwerpen en het is hier een concept store omdat er ook producten uit de andere werkvloeren verkocht en tentoongesteld worden. Zo hangt er bv een fiets aan het plafond om ons niet te doen vergeten dat er ook een fietsatelier is, dat onder Travant valt. In een kleine kast staan kleine voorwerpen, die te koop zijn uit het houtatelier, daarnaast zijn alle meubels in de winkel gemaakt in het houtatelier. Binnenkort zal er hier ook brood verkocht worden uit de bakkerij, daarvoor is een vitrinekast voorzien, want dat moet achter gesloten deuren bewaard worden volgens de wet.
In de winkel werken geen vrijwilligers meer, de laatste vrijwilliger is opgenomen in het traject van Arbeidszorg en is daar erg gelukkig mee. Eigenlijk kun je zeggen dat het oude ’t Frakske nu niet meer bestaat, maar dat is toch niet helemaal waar omdat het nog wel altijd als onderdeel wordt gezien van de Travant Concept Store: de naam staat nog op het venster.
Ingrid en Christel, haar collega, die vooral instaat voor de begeleiding van de collega’s uit de Arbeidszorg, houden van hun werk, dat zie je zo. Ze spreken er met passie over en genieten van alle leuke dingen die hier gebeuren. Alle medewerkers mogen zich verheugen op aandacht genoeg en toffe afrondingsactiviteiten voor hen, van wie de werktijd stopt.
Wat de klanten betreft: die vinden langzamerhand hun weg. Zowel oude als neuwe klanten genieten van het rondneuzen in de grote winkel. Sommigen van de oude klanten vinden het minder knus dan in de vroegere winkel, maar de meesten houden wel van de ruimte en het licht.
Er komt nog altijd genoeg kleding binnen, en dat is ook heel erg nodig. Zelfs vorig jaar, een toch wel moeilijk transitiejaar, zijn de inkomsten nog gestegen. Maar dat is ook nodig want deze winkel moet zichzelf bedruipen en het loon voor de verantwoordelijke en de huur opbrengen.
De “briefjesmensen” of “kaartjes” is nog steeds een systeem dat bestaat: mensen kunnen hier met een kaartje ondertekend door een sociaal assistent van bv het ACM nog altijd “gratis” kleren krijgen. Maar ’t is niet meer grenzeloos. Er zit een ander systeem achter: hoe meer kleren er worden binnengebracht door de achterban van een werking, hoe meer kaartjes die werking kan krijgen en kan gebruiken voor de mensen, die van die werking gebruik maken. Dus om het eenvoudig te zeggen: hoe meer kleren u binnenbrengt, u van de kerken of andere organisaties achter het PSC, hoe meer vluchtelingen of mensen-in-armoede er via het ACM of PSC Open Huis gratis kleren kunnen meeemen. Dus u ziet: het hangt van ons af hoeveel mensen er kunnen geholpen worden.
De vraag blijft dus: als u propere, goeie en niet kapotte kleren kwijt wilt…bij de Travant concept store krijgen ze die graag. Ze zullen zorgvuldig behandeld worden en uitgestald worden in de winkel!
De spullen zijn gemakkelijk binnen te brengen via de achterkant van de winkel: u rijdt de Kroonstraat in, gaat de eerste (doodlopende) straat links in – dit is de Erasmusstraat, aan het einde weer links en daar is de garagepoort van de winkel. En hup, alle zakken worden binnengedragen.
Gaat u zeker es kijken. Het is zeer de moeite waard. Er is een fantastisch vriendelijk onthaal en er is heerlijke koffie!
|